Β Παθολογική Κλινική

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Β’ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Επιστημονικός Προϊστάμενος Διευθυντής :
Δρ Σ. Αντωνόπουλος
Πεπραγμένα 2016
ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δρ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ. Κλινικός Υπερτασιολόγος – EUROPEAN SPECIALIST OF HYPERTENSION
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δρ. ΧΡΥΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Εξειδικευμένος στις λοιμώξεις – AIDS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δρ. ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Εξειδικευμένος Διαβητολόγος
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α: ΛΙΝΑΡΔΑΚΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ. Εξειδικευμένη στα αυτοάνοσα νοσήματα
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ A: Δρ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ A: ΝΙΤΣΟΤΟΛΗΣ ΘΩΜΑΣ, Εντατικολόγος , Λοιμωξιολόγος

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ

 • ΜΙΣΤΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 • ΑΥΓΟΥΛΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΤΣΟΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΚΟΥΤΣΙΑΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 • ΛΑΛΑΠΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 • ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΔΑΥΙΔ
 • ΚΑΛΕΣΗ ΑΛΚΗΣΤΙΣ-ΕΛΕΝΗ
 • ΛΕΜΠΕΝΤΕΒΑ ΝΑΤΑΛΙΑ
 • ΧΑΤΖΗΑΣΤΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΕ ΠΑΠΑΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΤΣΟΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΤΣΟΒΙΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΜΠΙΜΠΕΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΓΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΛΥΤΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΜΑΡΓΙΟΥΚΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΓΙΑΝΝΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΔΕ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΘΑΛΑΜΟΥ ΒΑΡΒΟΥΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΒΠ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΜΑΡΙΑ
Το B’ Παθολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Τζάνειο ιδρύθηκε το 1973, βάσει ΦΕΚ 208/Α/13-9-73.
Έχει δύναμη 32 κλινών στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς με παθήσεις Εσωτερικής Παθολογίας, που εισάγονται από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου αλλά και από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
Το Β’ Παθολογικό Τμήμα έχει Γενική Εφημερία κάθε δώδεκα (12) ημέρες για εικοσιτέσσερις (24) ώρες στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι ιατροί του τμήματος. Το έτος 2016 εξυπηρετήθηκαν στα Έκτακτα Εξωτερικά Ιατρεία 3771 ασθενείς ενώ εισήχθηκαν 1347.Ο μέσος όρος νοσηλείας ήταν 5,75 ημέρες.
Το Τμήμα λειτουργεί με ευθύνη του τα παρακάτω Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία:

 • Ιατρείο Εσωτερικής Παθολογίας. Λειτουργεί από όλους τους ειδικευμένους ιατρούς του τμήματος. Το 2016 εξυπηρέτησε 650 ασθενείς.
 • Ιατρείο Προληπτικής Ιατρικής-Υπερτάσεως. Λειτουργεί από τον Σ. Αντωνόπουλο . Διαθέτει Holter 24ωρης καταγραφής πιέσεως (έλεγχος 112 ασθενών). Εξυπηρέτησε 478 άτομα εντός του 2016.
 • Ιατρείο Λοιμώξεων-AIDS. Λειτουργεί από τον Γ. Χρύσο και τον Θ. Νιτσοτόλη . 1833 ασθενείς επισκέφτηκαν το ιατρείο εντός του 2016.
 • Ιατρείο Αυτοάνοσων Νοσημάτων. Λειτουργεί με υπεύθυνη την Γ. Λιναρδάκη . Το 2016 εξυπηρέτησε 127 άτομα.
 • Εργαστήριο Σπιρομετρήσεων: Εξυπηρετεί το νοσοκομείο και εξωτερικούς ασθενείς μέσω του 1535. Εξυπηρέτησε 212 τακτικά και 83 ενδονοσοκομειακά περιστατικά το 2016.
 • Στο διαβητολογικό κέντρο του νοσοκομείου μας που λειτουργεί με ευθύνη του Α.Μελιδώνη, ο Ι.Πρωτοψάλτης παρακολουθεί ασθενείς .

Το πρόγραμμα του Τμήματος περιλαμβάνει ,κάθε πρωί ,ενημερωτική συγκέντρωση όλων των ιατρών του τμήματος και κλινικοεργαστηριακή συζήτηση, βιβλιογραφική ενημέρωση καθώς και παρουσίαση ενδιαφέροντος περιστατικού που νοσηλεύεται στην κλινική ή παρουσιάστηκε πρόσφατα στη διεθνή βιβλιογραφία. Τα εκπαιδευτικά μαθήματα του τμήματος πραγματοποιούνται 13:00 – 14:00 δύο φορές εβδομαδιαίως.
Στο Β’ Παθολογικό Τμήμα η νοσηλευτική και ιατρική παρακολούθηση περιλαμβάνει:

 • Κλινική εξέταση ασθενών στην κλίνη τους (κλινική εξέταση, μέτρηση αρτηριακής πιέσεως, αιμοληψίες, ηλεκτροκαρδιογράφημα, σπιρομέτρηση και monitor 24ωρης παρακολούθησης ζωτικών σημείων επί κλινικών ενδείξεων).
 • Καθορισμός των απαραίτητων εξετάσεων και της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών.
 • Εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και της πορείας των ασθενών.
 • Μικροεπεμβάσεις σύμφωνα με αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους, π.χ οσφυονωτιαία παρακέντηση, βιοψία οστού, παρακέντηση ασκιτικού υγρού-πλευριτικών συλλογών.

Ακολουθεί επίσκεψη ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών στους θαλάμους της κλινικής και εκπαίδευση ειδικευομένων επί κλίνης ,καθώς και απασχόλησή τους στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη πραγματοποιείται επίσκεψη από το σύνολο του Ιατρικού προσωπικού υπό τον Διευθυντή του τμήματος , με εκπαιδευτικό κατά βάση χαρακτήρα.
Το Τμήμα διαθέτει 3 (τρεις) ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο, μέσω των οποίων γίνεται η άμεση ενημέρωση εργαστηριακών αποτελεσμάτων σε συνεργασία με εργαστηριακό τομέα και το τμήμα πληροφορικής του νοσοκομείου. Επίσης δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε διεθνή διαδικτυακά ιατρικά περιοδικά και ιατρικούς ιστότοπους.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Οι Ιατροί του Β’ Παθολογικού τμήματος συμμετέχουν με δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια καθώς και σε στρογγυλές τράπεζες διεθνών και ελληνικών συνεδρίων. Το Β’ Παθολογικό τμήμα συμμετέχει σε διεθνή και ελληνικά ερευνητικά πρωτόκολλα. Τρεις ειδικευόμενοι ιατροί του τμήματος παρακολουθούν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και ένας ειδικευόμενος εκπονεί τη Διδακτορική του διατριβή.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Παρακολούθηση Ελληνικών και Διεθνών Συνεδρίων.
Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ειδικοτήτων Νοσηλευτική
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Στο τμήμα εκπαιδεύονται από το 1986 ,κάθε ακαδημαϊκό έτος ,τεταρτοετείς φοιτητές της Ά Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών .Οι φοιτητές, σε δύο τμήματα 10 συνολικά ατόμων, παρακολουθούν το πρόγραμμα της κλινικής και πέρα των πρακτικών ασκήσεων διδάσκονται επιμέρους μαθήματα σημειολογίας και εσωτερικής Παθολογίας.
Υπάρχει μακρά συνεργασία με Ά Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και δυνατότητα παρακολούθησης και ενεργού συμμετοχής στις διαγνωστικές συζητήσεις, που οργανώνονται μια φορά το μήνα στο Αμφιθέατρο του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, από Νοέμβριο μέχρι Μάιο. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν ήδη παρουσιαστεί 8 περιπτώσεις ασθενών μεγάλου διαγνωστικού ενδιαφέροντος που νοσηλεύτηκαν στο τμήμα μας.
Αρκετοί φοιτητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων εκπαιδεύονται ετησίως από το 1985 σε δεκαπενθήμερες, μηνιαίες ή τρίμηνες ασκήσεις στην Παθολογία.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Το Β’ Παθολογικό Τμήμα χαρακτηρίζεται από αρμονική συνεργασία όλων των μελών του με στόχο την, κατά το δυνατόν, ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών σε ένα ανθρώπινο, φιλικό περιβάλλον. Ανασκοπεί και βελτιώνει συνεχώς την αποτελεσματικότητα των διεργασιών του, διαχειρίζεται ορθολογικά τους απαραίτητους πόρους και επενδύει στη συνεχή κατάρτιση, ενημέρωση και εκπαίδευση των στελεχών του προάγοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.